Skvises til å permittere 100–150

Fordi Equinor skviser dem på pris, kan oljeservicebransjen tvinges til å permittere, hevder fagforeningstopper i Halliburton, Schlumberger og Baker Hughes.

Knut Nesland (Halliburton), Aase Fintland (Schlumberger) og Atle Bertelsen (Baker Hughes)

 Som tillitsvalgt blir jeg kvalm når Equinor forteller at de leverer et rekordår med overskudd og gir ut bonus. Samtidig må vi permittere, forteller Atle Bertelsen. Han er leder for Industri Energi i Baker Hughes Norge

Sammen med tillitsvalgte oljeserviceselskapene Schlumberger og Halliburton går han nå i strupen på oljegiganten Equinor:

  • – Vi skvises til å permittere mellom 100–150 ansatte, sier Baker Hughes.
  • – Føler oss som gisler av Equinor, forteller Schlumberger-tillitsvalg.
  • – Den norske verdikjeden står for fall, sier representant fra Halliburton.

Equinor: – Føler vi har et godt samarbeid

Equinor sier kontraktene de tre selskapene har fått er langsiktige, med en mulig varighet på 14 år.

– Dette gir stabilitet og sikkerhet for oss og leverandørene, sier direktør for brønn og boring, Erik Kirkemo som stiller seg uforstående til kritikken.

2021 ble et rekordår for landets største olje- og gassaktør. Fjorårets siste kvartal ble selskapets beste, med god margin. 132 milliarder kroner før skatt, var fasit.

Equinor-topp Anders Opedal kan gni seg i hendene. Konsernsjefen kan nemlig skilte med en trygg lønn på 18,1 millioner kroner.

Fullt så lystig er ikke situasjonen for oljeserviceselskapene som jobber for giganten. De tillitsvalgte mener at Equinor, på veien mot rekordresultatene, skviser underleverandørene og serviceselskapene for hver krone de kan.

Dette skaper et uutholdelig dilemma for selskapene. Holde på de ansatte i Norge, eller tjene penger i lavkostland.

Atle Bertelsen i Baker Hughes frykter over 100 ansatte kan bli permittert.

For Baker Hughes Norge, som holder til på Tananger er situasjonen så dramatisk at de må gå til permittering og oppsigelse.

– Det spesielle med oss i Baker Hughes er at vi nesten bare gjør jobber for Equinor. For en måned siden fortalte de at de skulle vedlikeholde fem av de riggene vi jobber på samtidig. Det resulterer i at bedriften skvises til å permittere mellom 100–150 ansatte, forteller Bertelsen til Aftenbladet/E24.

Da han og selskapet møtte Equinor til forhandlinger om dette ble de avvist, hevder han.

– Det er ekkelt at de du jobber for, og som er vårt levebrød, bryr seg så lite om oss. Vi bidrar mye til deres gode resultater, sukker han.

Flere av de permitterte kan ikke vente seg å komme tilbake til Tananger, frykter han. Baker Hughes har sett seg om etter å flytte ansatte til Romania, for å fremdeles tjene penger, hevder han.

I en e-post til Aftenbladet/E24 skriver selskapets kommunikasjonssjef Helen Roberts at selskapet noen ganger må ta tøffe valg, som kan resultere i oppsigelser.

– Vi tar ikke lett på beslutningene, og vi forsøker å gjøre det så skånsomt overfor våre ansatte som mulig. Vi gjør alt vi kan for å støtte opp under de ansatte med denne overgangen, skriver hun.

– En dobbeltkamp

En som kan relatere til Bertelsens frustrasjon er Knut Nesland. Han er hovedtillitsvalgt for Industri Energi i Halliburton, som også hører til på Tananger.

I januar kom nemlig den nedslående meldingen om at amerikanerne så seg nødt til å flytte 30 av hans kollegaer til Dubai, for å spare penger.

Selv om Nesland ikke har gitt opp kampen, innser han at det blir vanskelig å vinne den.

– Dette er en dobbeltkamp, både mot bedriften og Equinor. Vi må gå til oppsigelser og permitteringer når Equinors ansatte får bonuser, forteller han.

Knut Nesland i Halliburton frykter for den norske energiverdikjeden.

Han frykter at den norske energiverdikjeden, med norske operatører, leverandører og ansatte står for fall, grunnet Equinors press.

– Det vi trenger er å få mer bærekraftige kontrakter, slik at vi kan beholde folkene våre, vi er jo en stor del av den verdiskapningen som foregår.

– Når det regner på presten, så bør det dryppe på klokkeren. Men det er ganske tørt hos denne klokkeren, sier Nesland.

– Som gisler av Equinor

De to får støtte fra Aase Fintland i Industri Energi hos Schlumberger. Hun tror ikke bedriften hennes blir nødt til å permittere, med det første. Likevel ser hun faresignalene.

– De skviser oss på alt de kan. Skjer det en HMS-hendelse, så trekker de oss. Det er jo livsfarlig, fordi det kan føre til underrapportering, hevder hun.

Hun sier Equinor er den vanskeligste aktøren å forholde seg til på norsk sokkel.

– Dette presset startet i 2016, og har bare blitt verre siden.

– Vi føler oss som gisler av Equinor. Vi er avhengig av dem. De er så store at de sikrer hundrevis av arbeidsplasser hos oss, legger hun til.

De tre støttes opp av forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim. Han advarer nå Equinor mot å fortsette presset mot underleverandørene.

Krigen i Ukraina gjør at behovet for norsk kompetanse er enda viktigere enn før, forteller han.

– Alle ser nå til Norge, for hva vi kan levere. Da kan vi ikke stille oss i en situasjon der verdikjeden er oppløst.

– Hvis man noen gang skulle være bekymret for om vi har en fremtid på norsk sokkel, så er det nå, advarer Alfheim.

– De største kontraktene noensinne

I et intervju med Aftenbladet/E24 om saken, forteller Equinors direktør for brønn og boring, Erik Kirkemo, at de gjeldende kontraktene med de tre leverandørene ble inngått i 2018.

– Det er de største kontraktene vi har inngått i dette segmentet noensinne.

– Dette er også de mest langsiktige kontraktene vi har gitt, med en mulig varighet på 14 år. Dette gir stabilitet og sikkerhet for oss og leverandørene. Vi ønsket kontrakter som muliggjør aktivitet med høy og lav oljepris, forteller han.

Selv om selskapet kunne inngått reforhandlinger, særlig under pandemien da oljeprisen var under 20 dollar fatet, valgte de likevel å la være.

Erik Kirkemo i Equinor forteller at de kunne reforhandlet avtalene med leverandørene, om de ville. Det har de valgt å ikke gjøre.

I de samme kontraktene står det klart og tydelig at alt personell som jobber med operasjoner knyttet til kontrakten med Equinor, skal jobbe i Norge.

– Betyr det at dere kansellerer kontrakter hvis leverandørene outsourcer underveis i kontraktsfasen?

– Vi forholder oss til kontraktsbetingelsene mellom oss og leverandørene. Andre interne vurderinger hos dem, legger ikke vi oss opp i, svarer han.

– Leverandørene vet bedre enn oss hvordan de skal organisere sitt arbeid utenfor våre kontrakter, legger han til.

Atle Bertelsen fra Baker Hughes advarer om at bedriften kan se seg nødt til å permittere opp mot 150 ansatte. Dette fordi fem av Equinor-riggene de jobber på skal vedlikeholdes – samtidig.

Dette stiller Kirkemo seg uforstående til.

– Dette er planlagte vedlikeholdsstanser.

– Dette er helt normalt på norsk sokkel. Jevnlig, omtrent hvert fjerde år, gjennomfører man slike stanser, hevder han.

Det er også en del av kontrakten, forteller han. Noe leverandørene ventes å kunne planlegge etter.

– Vedlikeholdet må gjøres, legger han til.

Kirkemo reagerer også på Fintlands uttalelser fra Schlumberger. Equinor trekker ikke leverandørene for HMS-hendelser.

Men:

– Leverandørene skal levere sikkert. Hvis det skjer en alvorlig hendelse får de ikke bonuser. Men det gjelder kun for alvorlige hendelser, der noen havner på sykehus, eller verre. Gode leveranser skal ikke ha alvorlige hendelser, påstår Kirkemo i Equinor.

2018: Bildet er fra pressekonferanse i Equinor sine lokaler på Forus da Equinor signerte gigantkontrakten med jobb for rundt 30 milliarder med Baker Hughes, Halliburton og Schlumberger. Fra vestre: Pål Eitrheim (Equinor), Christopher W. Jones (Baker Hughes), Sanjeev Verma (Halliburton) og Atle Nottveit (Schlumberger).

– Sluttet å bli overrasket

Han tror leverandørene nå føler seg ekstra presset grunnet energikrisen i Europa. Dette fører til høyere priser, også for dem.

Likevel påpeker Kirkemo at Equinor valgte å fortsette aktiviteten på sokkelen, tross pandemi-usikkerheten i 2020.

– Flere regioner har gjort det motsatte enn norsk sokkel. De terminerte kontrakter, forteller han.

Han legger ikke skjul på at 2021 var et godt år for selskapet.

Han ønsker ikke selv å kommentere på om han fikk bonus.

– Hvis du skal spekulere, hvorfor tror de kommer nå med denne samlede kritikken?

– Jeg ingen innsikt i deres motivasjon.

– Men jeg har jo gitt deg innsikt, ved å forklare situasjonen for dere på forhånd. Dere stiller ikke på bar bakke.

– Jeg har helt ærlig ikke noe anledning til å si hvorfor de gjør som de gjør. Vi har en god dialog med selskapene det gjelder.

– Ble du overrasket?

– Det har jeg sluttet å bli, avslutter han.

Categories: Gratis